Livsmedelskunskap: svamp
Champinjon. Den mest använda svampen och odlas i stor skala. Odling sker inomhus i komposter bestående av halm och gödsel. Odling av bruna champinjoner förekommer också.
Ostronskivling. Odling sker framför allt i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Växer i klungor och har mild smak.
Shiitake. Härstammar från Kina men odlas även i Sverige. Brunaktig färg och smaken är intensiv och kryddig.
Kantarell. Man arbetar med att utveckla odlingsmetoden. Gulaktig färg.
Trattkantarell. Liten höstsvamp som finns ända till november.
Karljohan/ stensopp. Tillhör sopparna som är en svampsort som kännetecknas av att undersidan av hatten har rör istället för skivor. Brunaktig färg och tjock fot.
Murkla. Flera olika sorter, vanligast är stenmurklan som är giftig och måste förvällas först.
Tryffel. Växer under jord och de svartfärgade anses vara de bästa. Konserverad tryffel importeras från Frankrike.
Kommentarer
Trackback