Livsmedelskunskap: potatis och rotfrukter

Jonas Alströmer började odla potatis i Sverige i början på 1700-talet men potatisen kommer ursprungligen från Sydamerika. Potatis och rotfrukter har länge hållbarhet än grönsaker pga låg andningsintensitet.  Potatis är känslig för sol- och elljus och bör förvaras mörkt och i +4 grader, i lägre temperatur omvandlas stärkelsen till sockerarter och potatisen blir söt. Ljuset gör att potatisen bildar klorofyll och blir grön. Med färsk potatis menar man potatis som säljs före 1 okt samma år som den skördats.

Ukama och Bintje - kommer ursprungligen från Holland, odlas i hela Sverige och är lämpliga kokpotatisar då de inte faller sönder så lätt.
King Edward - kommer ursprungligen från England, odlas i hela Sverige och är idealisk att göra mos av då den är lätt mjölig.
Matilda - svensk potatissort, är mjölig och bör kokas varsamt, och används ofta i ekologiska odlingar då den är motståndskraftig mot bladmögel.
Mandelpotatis - Odlas främst i Norrland och bör kokas sakta med skalet på, annars faller den sönder.

morot, palsternacka, rotselleri, kålrot, rödbeta, jordärtskocka, kålrabbi, svartrot, rädisa, rättika, pepparrot.



Palsternacka



Rotselleri


Kålrot


Jordärtkocka



Rättika



Kålrot



Pepparrot

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0