Livsmedelskunskap: grönsaker

Ökad import, säsongsvariationerna har nästa försvunnit och tillgång till nästan alla grönsaker året om. Kvalitet omfattar både den inre och yttre kvaliten. EU har detaljerade föreskrifter om yttre kvaliten där det framgår hur grönsakerna och frukterna får se ut enligt tre kvalitetsklasser (extra, klass 1, klass 2). Odlarnamn och ursprungsland är obligatoriska uppgifter. För mer ovanliga grönsaker som främst odlas i Sverige gäller svenska kvalitetsregler, Statens jordbruksverk. Livsmedelsverket sköter kontrollen av bekämpningsmedel. Grönsaker är i allmänhet rik på vatten och fattig på energi, och har låg fett- och proteinhalt. Gröna grönsaker innehåller kalcium och järn. Grönsakers livsprocess pågår även efter skördning. Ju högre andningsintensitet ju kortare hållbarhet. Hög: tomat, gurka, sparris. Låg: rotfrukter. Vid mognadsprocess bildas etylengas som påskyndar mognaden, särskilt hos tomater som påverkar andra grönsaker (gurka, morötter, dill, persilja) så att de gulnar och förlorar smak, och bör därför förvaras separat.

Bladgrönsaker: huvudsallat, isbergssallad, romaine, endive, escarole, frisée, rosé, salladskål, spenat, mangold, nässla, vitkål, spetskål, rödkål, grönkål, brysselkål, savoykål.

Blomgrönsaker: blomkål, broccoli, kronärtskocka.

Stjälkgrönsaker:

sparris - grön och vit. Grön växer fritt medan vit odlas övertäckt av jord. Svensk sparris apr-jun.
fänkål - importeras hela året från Italien, Holland och Spanien
stjälkselleri/ blekselleri/ bladselleri
rabarber

Grönsaksfrukter:

tomat - nära släkt med potatis. Kvisttomater har längre hållbarhet då de får näring från kvisten.
gurka - tre olika sorter. Grön slanggurka odlas i växthus och innehåller 96% vatten. Vit slanggurka och druvgurka används till inläggningar.
pumpa
paprika - C-vitaminhalten varierar beroende på färg, röd har högst.
spansk peppar
avokado - odlas i främst tropiska länder. Skördas omogen och får mogna i rumstemperatur.
aubergine/ äggplanta
squash/ zucchini
vattenmelon, nätmelon, honungsmelon, cantaloupe, ogen, galia

Baljväxter: sockerärter, märgärter, åkerärter, spritärter, skärbönor, brytbönor, haricots verts, vaxbönor, groddar, sojabönor, gula och gröna ärtor, bruna bönor, vita bönor, svarta bönor, black eye-bönor, kidneybönor, mungbönor, kikärter, linser, gröna och röda linser, alfalfa.

Lökgrönsaker: Matlök odlas främst på Öland och import sker från Holland och Italien. Under sommarmånaderna säljs löken buntad med blasten kvar. Gul och röd lök, schalottenlök, silverlök, pärllök, syltlök, vitlök, purjolök, salladslök.

Kryddgrönsaker: persilja, dill, gräslök, krasse.


Spetskål




Salladskål


Rosésallad



Savoykål


Endive


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0