Livsmedelskunskap: frukt
Förr i tiden bestod fruktkonsumtionen av äpplen, päron, plommon och olika bärsorter, och fanns endast när det var säsong. Numera är det jämn tillgång året runt tack vare import och snabba transporter.
Äpplen: Det finns många olika sorters äpplen, både svenska och importerade. C-vitaminhalten är relativt låg i alla men aromämnena och syrahalten varierar. Gällande svenska äpplen skiljer man på höstäpplen som Alice, Katja och Aroma, och vinteräpplen som Mutzu och Kim som finns i handeln augusti-mars. Vanligaste importerade: Granny Smith, Red och Golden Delicious.
Päron: sötare än äpple men de olika sorterna har inte så specifik smak. Begränsad odling beroende på vårt klimat. Vanligaste svenska: Clara Frijs, Conference, Carola. Vanligaste import: Kaiser Alexander, Packham.
Äpplen och päron bör förvaras vid låg temperatur och inte för torrt, annars skrumpnar det lätt. Tidig höstfrukt tål inte att lagras utan bör ätas direkt. Mogna frukter är sötare än omogna. Äpplen avger etylengas under lagring vilket påskyndar mognaden.
Citrusfrukt: Import sker främst från Medelhavsländerna (apelsin, småcitrus, citron, lime, pomerans, kumquat). C-vitaminhalten är hög. Säsongen för småcitrus börjar i oktober och inleds med satsumas följt av clementiner.
Banan: Skördas omogna och mognas sedan i Sverige i särskilda anläggningar. Bör förvaras i rumstemperatur. Låg vattenhalt = högt energivärde.
Vindruvor: Färg, storlek och arom varierar beroende på sort och odlingsland. Under sommarhalvåret kommer de flesta från Israel, Cypern, Italien och Spanien. Under vinterhalvåret Sydamerika och Sydafrika. 85% vinproduktion, 10% naturell och 5% russin.
Övriga frukter i urval: plommon, körsbär, ananas, persika, nektarin, aprikos, kaki/persimon, sharon, kiwi, granatäpple, passionsfrukt, papaya, mango, guava, fikon, kaktusfikon, litchi, cherimoya, dadel, oliv.
Kaki/ persimon
Cherimoya
Guava
Litchi
Äpplen: Det finns många olika sorters äpplen, både svenska och importerade. C-vitaminhalten är relativt låg i alla men aromämnena och syrahalten varierar. Gällande svenska äpplen skiljer man på höstäpplen som Alice, Katja och Aroma, och vinteräpplen som Mutzu och Kim som finns i handeln augusti-mars. Vanligaste importerade: Granny Smith, Red och Golden Delicious.
Päron: sötare än äpple men de olika sorterna har inte så specifik smak. Begränsad odling beroende på vårt klimat. Vanligaste svenska: Clara Frijs, Conference, Carola. Vanligaste import: Kaiser Alexander, Packham.
Äpplen och päron bör förvaras vid låg temperatur och inte för torrt, annars skrumpnar det lätt. Tidig höstfrukt tål inte att lagras utan bör ätas direkt. Mogna frukter är sötare än omogna. Äpplen avger etylengas under lagring vilket påskyndar mognaden.
Citrusfrukt: Import sker främst från Medelhavsländerna (apelsin, småcitrus, citron, lime, pomerans, kumquat). C-vitaminhalten är hög. Säsongen för småcitrus börjar i oktober och inleds med satsumas följt av clementiner.
Banan: Skördas omogna och mognas sedan i Sverige i särskilda anläggningar. Bör förvaras i rumstemperatur. Låg vattenhalt = högt energivärde.
Vindruvor: Färg, storlek och arom varierar beroende på sort och odlingsland. Under sommarhalvåret kommer de flesta från Israel, Cypern, Italien och Spanien. Under vinterhalvåret Sydamerika och Sydafrika. 85% vinproduktion, 10% naturell och 5% russin.
Övriga frukter i urval: plommon, körsbär, ananas, persika, nektarin, aprikos, kaki/persimon, sharon, kiwi, granatäpple, passionsfrukt, papaya, mango, guava, fikon, kaktusfikon, litchi, cherimoya, dadel, oliv.
Kaki/ persimon
Cherimoya
Guava
Litchi
Kommentarer
Trackback